Musiikkilukio

Taidelukion musiikkilukio – mitä olisi elämä ilman musiikkia? 

Oheisella videolla Taidelukion opiskelijat avaavat musiikkilukiomme opintoja.

 

Musiikkilukion opetustarjontaan ja toimintaan ylipäänsä voit tutustua oheisesta videosta.

Savonlinnan Taidelukio on yksi Suomen 13 musiikkilukiosta. Meillä voit opiskella ja harrastaa musiikkia tavoitteellisesti mukavassa ja kannustavassa ilmapiirissä. Musiikin opetusta on tarjolla monipuolisesti eri genreissä: klassisesta musiikista rockiin ja poppiin –  kansanmusiikista jazziin sekä paljon muuta. Opiskelija saa monipuolisen koulutuksen kehittyäkseen asiantuntevaksi musiikinharrastajaksi tai jatkaakseen opiskeluaan musiikin ammattilaiseksi. Musiikkilukio sopii sekä aiemmin musiikkia opiskelleille että niille, jotka ovat motivoituneita aloittamaan musiikin opiskelun.

Näin musiikkilukion abiturientit kertovat opiskelustaan Taikkarissa:

”Tosi kehittävää, monipuolista ja hauskaa. Laajasti erilaista opetusta tarjolla eri soittimista ja genreistä. On ollut ihan parasta opiskella täällä.”
”Musapuolella on aina ollut ihanan rento meininki.  Apua ja tukea saa aina tarvittaessa, ja Taikkarissa ollaan ymmärtäväisiä.”
”Musaopettajat on parhaita, hauskoja ja mukavia.”
”Parasta on ollut esiintyminen! Ja kaikki yhteiset projektit, matkat ja konsertit yms.”
”Parasta on ollut se, että on ollut varaa mistä valita: kansanmusaa, poplaulua, kuorojuttuja yms. Monipuolista opetusta! On ollut kiva oppia uutta myös sellaisista musiikkityyleistä, joista en olisi uskonut tykkääväni.”
”Paras kokemus elämässäni mitä olen tähän mennessä kokenut. Olen löytänyt kodin täältä, ja se on ollut ihanaa. Kaikki konsertit, opet ja musatoverit ja yhteisö on ollut parasta. Olen oppinut musiikin laajuudesta ja musiikin teoriasta ja historiasta sekä soitinopinnoista todella paljon, mutta ennen kaikkea olen oppinut itseni ilmaisemisesta musiikin kautta. ”

Oheisessa videossa pääset 5.2.2021 pidetyn Kevarin tunnelmaan.

Oheisessa videossa pääset 2.2.2021 pidetyn Promenadikonsertin tunnelmaan.

Oheisessa videossa musiikkilukiolaiset kertovat koulustaan Erasmus+ projektin yhteydessä.

Savonlinnan Taidelukion kuoro: LUMI (2020), säv. & san. Venla Kujamäki, sov. Heidi Takanen

Musiikkiopinnot

kevari

Instrumenttiopinnot (pää- ja sivusoitin)

Taidelukio tarjoaa jokaiselle opiskelijalle solistisen instrumenttiopetuksen yhdessä soittimessa tai laulussa, lisäksi sinulla voi olla toinen tai useampi sivusoitin. Instrumenttiopetus järjestetään osittain yhteistyössä Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston kanssa, ja käytettävissä on laaja valikoima soittimia, joista voit valita omasi. Soitto- ja laulutunnit ovat osa koulupäivää, ja opiskelijoille löytyy hyvin harjoittelutiloja koululta ja samassa rakennuksessa olevasta musiikkiopistosta.

Opiskelijoilla on myös mahdollisuus suorittaa Suomen Musiikkioppilaitosten Liiton ja Pop/Jazz Konservatorion vaatimusten mukaisia soitto- ja laulututkintoja.


kevari

Säveltapailu ja musiikin teoria

Vahvan pohjan käytännön musisoinnille saat säveltapailun ja teorian (STT) sekä musiikin historian ja kuuntelun (MHK) opinnoista.  Säveltapailu- ja teoriaryhmät muodostetaan opiskelijan lähtötasosta käsin: voit aloittaa alkeista tai jatkaa siitä, mihin olet aikaisemmissa teoriaopinnoissasi päässyt.

Opiskelijan on opiskeltava vähintään ns. Suomen Musiikkioppilaitosten liiton vaatimusten mukaiset peruskurssit (mupe/muha 1-3).  Lisäksi opiskelija voi valita Säveltapailu I:n, pop/jazz-teorian & säveltapailun, Teoria I:n sekä harmoniaopin oppimäärän.

Musiikin historia ja kuuntelu

kevari

Musiikin historia ja kuuntelu -tunneilla tutustutaan musiikin historiaan ja kehitykseen sekä eri musiikkityyleihin. Runsaiden kuuntelunäytteiden avulla perehdytään länsimaisen musiikin, rockin ja jazzin vaiheisiin sekä etnisiin musiikkikulttuureihin.


Vapaasti valittavat opinnot

kevari

Näiden lisäksi voit valita vapaasti seuraavia musiikkiaineita laajasta kurssivalikoimasta:

Vuosikurssibändit ja jazzbändi: Opettajien ohjaamissa rock- ja jazzbändeissä harjoitellaan yhteissoittoa, lisäksi opiskelijoita kannustetaan perustamaan omia bändejä, jotka voivat harjoitella koulun tiloissa. Näille lukuisille Taikkarin bändeille vuoden kohokohta on Kevari eli kevyen musiikin konsertti Savonlinnasalissa, jossa kaikki koulun bändit pääsevät lauteille ammattimaisesti toteutetuissa puitteissa.

Kuoro: Taikkarin suureen kuoroon ovat tervetulleita kaikki, tämän lisäksi voit laulaa pienemmissä kuoroissa, kuten kamarikuorossa ja abikuorossa. Kuoroissa lauletaan monipuolisesti erilaista musiikkia, perinteisestä kuoro-ohjelmistosta pophitteihin. Taikkarin kuoro on tehnyt vuosien varrella useita esiintymismatkoja ulkomaille, kuten Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Puolaan ja Japaniin.

Poplaulu: Voit opiskella poplaulua koko lukioajan. Poplaulutunneilla perehdytään afroamerikkalaisen musiikin eri laulutyyleihin sekä lauluyhtyeenä että soolona laulaen.

Kansanmusiikki: Taikkarissa voit soittaa koko lukioajan eri kansanmusiikkibändeissä, kuten TaKaMuksessa ja irkkubändissä. TaKaMus on Taikkarin maineikas kansanmusabändi, joka on keikkaillut aktiivisesti erilaisilla festareille Suomessa sekä myös ulkomailla. Monet entiset takamuslaiset ovat nykyisin kansanmusiikin ammattilaisia.

Musiikkiteknologia: Musiikkiteknologian kursseilla voit opiskella musiikkiteknologian perusteiden lisäksi mm. livemiksaamista, äänittämistä ja studiotyöskentelyä. Musiikkiteknologian opinnot ja opiskelijoiden käytössä oleva koulun studio antavat mahdollisuuden myös omien projektien tekemiseen.

Sävellys ja sovitus: Sävellyksen ja sovituksen opinnoissa perehdytään säveltämisen perusteisiin ja erilaisille kokoonpanoille sovittamiseen. Jatkokurssilla opiskelijat pääsevät säveltämään ja sovittamaan musiikin Taikkarin teatterin musiikkinäytelmään. Musiikin opiskelijat voivat osallistua teatteriprojekteihin näyttelijäntyön ohella myös soittamalla orkesterissa ja osallistumalla ääni- ja valotyöskentelyyn.

OMUTE: Ooppera- ja musiikkiteatteriopinnoissa syvennytään musiikkiteatterin muotoihin, mm. oopperan ja musikaalien maailmaan. Vuosittain toteutetaan erilaisia ooppera- ja musiikkiteatteriproduktioita. Tavoitteena on antaa valmiuksia opiskelijalle halutessaan hakeutua esiintyväksi taiteilijaksi.

HUOM! OMUTE-tunnit ovat syksystä 2021 avoimia kaikille musiikkilukiolaisille.

Taikkarin konsertit ovat keskeinen osa musiikkilinjan toimintaa. Taidelukioviikolla tammikuun viimeisellä viikolla on perinteisesti akustisempi Promenadikonsertti Melartin-salissa sekä Kevari eli kevyen musiikin konsertti Savonlinnasalissa, missä lukuisat bändit pääsevät esiintymään. Vuosittaiset joulukonsertit ovat myös keränneet paljon kuulijoita. Konserteista kuultavissa ja nähtävissä taltiointeja.

Taidelukion kuoro ja kansanmusiikkiyhtye TaKaMus ovat tehneet vuosien varrella runsaasti esiintymismatkoja ulkomaille ystävyyskouluihin, mm. Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Puolaan ja Japaniin.

Koululla on myös pitkät perinteet musikaalien ja musiikkinäytelmien säveltämisessä ja esittämisessä. Taikkarin teatteri toteuttaa vuosittain musiikkinäytelmän, johon musiikkilinjan opiskelijat säveltävät ja sovittavat musiikin, toimivat muusikkoina sekä osallistuvat muihin teatterin tuotannon osa-alueisiin, esim. valojen ja äänen toteuttamiseen.